Na jarmoku sa stretli kuchári oboch partnerských strán a pripravili nám vianočné tradičné jedlá typické pre oblasť Kysuce a Moravsko – sliezsky kraj. Tradičnými jedlami nášho kraja je vianočná kapustnica, hlavné jedlo v podaní rôznych mäsových špecialít, vianočná oblátka, moravské buchty a varené vínko, ako vianočný nápoj.
Sprievodnou akciou bola výstava zozbieraných tradičných krojov nášho regiónu a zahraničného partnera. Výstavou nás sprevádzala etnografka Lucia Kaminská, ktorá nám pútavým výkladom vysvetlila jednotlivé prvky krojov z Kysuckého regiónu a z regiónu Moravsko - sliezska. Tradičný ľudový odev je spätý najmä s vidieckym prostredím a predstavuje dôležitú súčasť kultúry a identity určitého regiónu alebo dediny. Umožňoval tak odlišovanie sa od jednotlivých obci, kást a etník. Prihraničný región je regiónom viacerých kultúr a národností, preto sa v tejto oblasti nachádza veľké množstvo jednotlivých ľudových čŕt a prvkov na krojoch, ako aj samotné kroje. Výklad sa týkal historického vývoja odevu a jednotlivých rozdielov v krojoch.
Počas vianočného jarmoku hrala ľudová hudba v podaní kapely ĽH Capkovci zo Skalitého.
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |