Návštevnosť
Návštevnosť:
ONLINE:8
DNES:849
TÝŽDEŇ:5577
CELKOM:1869188
vietor | S, 6.91 | m/s |
tlak | 1028 | hPa |
vlhkosť | 93 | % |
sneženie | 22.85 | mm |
Návštevnosť:
ONLINE:8
DNES:849
TÝŽDEŇ:5577
CELKOM:1869188
Na jarmoku sa stretli kuchári oboch partnerských strán a pripravili nám vianočné tradičné jedlá typické pre oblasť Kysuce a Moravsko – sliezsky kraj. Tradičnými jedlami nášho kraja je vianočná kapustnica, hlavné jedlo v podaní rôznych mäsových špecialít, vianočná oblátka, moravské buchty a varené vínko, ako vianočný nápoj.
Sprievodnou akciou bola výstava zozbieraných tradičných krojov nášho regiónu a zahraničného partnera. Výstavou nás sprevádzala etnografka Lucia Kaminská, ktorá nám pútavým výkladom vysvetlila jednotlivé prvky krojov z Kysuckého regiónu a z regiónu Moravsko - sliezska. Tradičný ľudový odev je spätý najmä s vidieckym prostredím a predstavuje dôležitú súčasť kultúry a identity určitého regiónu alebo dediny. Umožňoval tak odlišovanie sa od jednotlivých obci, kást a etník. Prihraničný región je regiónom viacerých kultúr a národností, preto sa v tejto oblasti nachádza veľké množstvo jednotlivých ľudových čŕt a prvkov na krojoch, ako aj samotné kroje. Výklad sa týkal historického vývoja odevu a jednotlivých rozdielov v krojoch.
Počas vianočného jarmoku hrala ľudová hudba v podaní kapely ĽH Capkovci zo Skalitého.